De beste online Engelse woordenboeken

DictionaryZo zwaar en onhandig als ik papieren woordenboeken vind, zo geweldig zijn in mijn ogen hun digitale tegenhangers. En vaak zijn ze helemaal gratis. Wél is het belangrijk om te weten wat deze woordenboeken te bieden hebben als je effectief een taal wilt leren of onderwijzen. 

Hieronder zet ik drie online woordenboeken op een rijtje op basis van hun sterke punten. Voor studenten én docenten van de Engelse taal zijn dit onmisbare bronnen. 

Cambridge – dictionary.cambridge.org

Een van de handige aspecten van het Cambridge-woordenboek is de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende soorten Engels. Standaard staat deze optie op British English, maar ook zijn American, Learner, en Business English mogelijk, om maar wat te noemen. Het woordenboek is daardoor dus geschikt voor veel verschillende doelgroepen.

Cambridge Dictionary
Cambridge Dictionary

Cambridge-producten maken gebruik van het bekende Cambridge English corpus en dat betekent dat Cambridge voor een groot aantal woorden kan laten zien van welk CEFR-niveau ze zijn. Deze extra informatie geeft studenten en docenten bijvoorbeeld inzicht in de moeilijkheidsgraad van bepaalde teksten. In het bijzonder voor docenten is dit waardevol voor het voorbereiden van lessen.

Daarnaast geeft het je veelgebruikte uitdrukkingen met het opgezochte woord, wat weer erg handig is als je op zoek bent naar goede woordcombinaties (collocations) voor je vocabulary notebook.

Cambridge Dictionary

Macmillan – macmillandictionary.com

Alhoewel Macmillan een Brits woordenboek is, laat het redelijk vaak toch zien of een woord Brits of Amerikaans is. Daarnaast laat het voor veel woorden ook zien hoe frequent ze zijn. Deze woorden zijn rood en krijgen 1 ster als ze vaak voorkomen, 2 sterren als ze vaker voorkomen en 3 sterren als ze heel vaak voorkomen.

Macmillan Dictionary
Macmilan Dictionary

Op deze woordfrequenties heeft Macmillan een spel gebaseerd waarbij je moet raden of een woord 1, 2 of 3 sterren heeft: Red Word Game

 
Alhoewel ik twijfel aan het nut van woordfrequenties leren, kan het zeker nuttig zijn voor studenten en docenten om meer aandacht te besteden aan woorden die relatief vaker voorkomen. Zo kun je meer rendement halen uit het leerproces. Ook voor gevorderden is het interessant om te zien dat de woorden die zij leren steeds minder vaak rood zijn en dat ze het basisvocabulaire dus al onder de knie hebben.

Het Get It Right!-onderdeel van Macmillan is de reden dat het mijn favoriete woordenboek is. Dit onderdeel helemaal onderaan de pagina geeft gebruikers handige tips over veelvoorkomende valkuilen. Het laat zien welke fouten taalleerders vaak maken als ze het woord gebruiken en geeft meteen een aantal oplossingen om het maken van fouten te voorkomen.

Macmillan Dictionary
Macmillan Dictionary
Macmillan Dictionary
Macmillan Dictionary

Voor verwante woorden en combinaties gebruikt Macmillan aparte kadertjes. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen collocates, phrases en related words.

Waar Cambridge de verschillende woordklassen van een woord onder elkaar zet, worden deze bij Macmillan onder verwante uitdrukkingen geschaard. Mocht je naar het werkwoord ‘to research‘ op zoek zijn, dan moet je dus ook bij Related words kijken.


Ozdic – ozdic.com

Als je jouw stukken van het papier af wilt laten springen, of als je niet zeker bent of je bijvoorbeeld *extremely fabulous kunt zeggen (dat kan niet), dan helpt Ozdic je uit de brand.

Ozdic is een woordcombinatie-woordenboek. Het laat dus alleen zien welke woorden goed bij elkaar passen. Een onmisbare hulpbron als je veel moet schrijven. Vooral voor academische schrijvers biedt het geweldige handvaten om vlot en doeltreffend formeel Engels te schrijven. Eigenlijk is dit gewoon de beste website op het internet.

Ozdic

Extra handigheidje

De zoekbalk van woordenboeken voorspelt vaak woorden zodra je begint te typen. Dit kan erg handig zijn voor om meteen een aantal woorden te zien die met een bepaalde lettercombinatie beginnen. Het voorvoegsel ‘fore-‘, bijvoorbeeld, levert een mooi rijtje woorden op. 

Macmillan Dictionary